Post 2 : Hus og hage

 TOMTA

Jeg har lyst til å begynne litt overordna med tomta, ja egentlig med byggefeltet. For det er jo sånn at det er der de fleste bor. Og i slike omgivelser er det ofte reguleringsbestemmelser som sier noe om hvor stort huset kan være, hvor høy gesimsen kan være osv. I noen tilfeller er det også lagt føringer for plassering av bebyggelsen og utforming. Ofte er det dessverre også slik at all vegetasjon fjernes der husene skal bygges og områdene som skal bli til hage består stort sett bare av et lag med tilført pukk.

Jeg starter med et klassisk eksempel fra et helt vanlig boligfelt:

Hvor ble det av kontakten mellom huset og hagen?

Hvorfor får vi slike håpløse skråninger?

Et av svarene er at vi velger feil hus til feil tomt. Har du en sterkt skrånende tomt får du vanskelige skråninger, om du velger et hus for en flat tomt.. Det er en god investering å bruke tid på å finne frem til gode løsninger og for å greie det kommer du ikke utenom å tegne opp terrenget på tomta di. Selv slake helninger kan utgjøre store høydeforskjeller og det er vanskelig å se det for seg.

 

Bildene nedenfor viser hvordan en kan få hus og terreng til å spille på lag. Tomta er utgangspunktet og gir deg visse forutsetninger som du bør ta hensyn til. Her har de lagt huset fint inntil skogkantene og oppnår direkte utgang fra stue og kjøkken til hagen.Garasjen tar opp høydeforskjellen i front, hvor også inngangen til huset er.

Årseth Gård

Jeg har vært så heldig å få hjelpe noen kjekke folk med å planlegge hagen deres. Denne gangen kom jeg tidlig inn i prosessen og vi fikk utarbeidet en god løsning før huset og garasjen ble bygd. Ved hjelp av befaring på tomta, høydekoter og snitt har vi greid å plassere nye bygninger på en måte som gir god flyt mellom inne og ute. På Årseth gård skulle huset egentlig ligge en meter høyere pga tekniske installasjoner. Dette greide vi å unngå og kunne dermed senke huset. Dette gir, som dere ser av snittene, betydelig mindre fylling!